Fit voelen in de lente doet u zo

In de lente voelen we ons altijd fitter dan in de winter. De dagen zijn weer langer en we kunnen eindelijk onze gemiste hoeveelheid vitamine D inhalen. We kunnen ‘s avonds in het zonnetje zitten en genieten van het weer. Logischerwijs brengt deze periode van het jaar ook veel ongezond eten met zich mee; een snackje op het terras, een pizza in het park of een week lang elke avond barbecueën. Ook al is dit heerlijk en moeten we er van genieten zolang het kan, heeft dit ook effect op hoe fit u zich voelt. Om deze reden besteden we in dit blogbericht aandacht aan de effecten van gezond eten op uw fitheid. Ook geven we u een voorbeeld van een lekkere én gezonde maaltijd.


Energie

Het regelmatig eten van ongezond eten gaat vaak samen met vermoeidheidsklachten. In ongezond eten zitten veel voedingsstoffen die ons lichaam niet nodig heeft, waardoor ons lichaam extra wordt belast. Ons lichaam moet hard aan het werk om al deze stoffen te verwerken. Dit veroorzaakt vermoeidheidsklachten. Het regelmatig eten van ongezond eten zorgt er ook voor dat ons lichaam niet genoeg vitamines, zuren, vetten en mineralen binnen krijgt. Dit zijn voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft. Door het gebrek hieraan, worden de vermoeidheidsklachten versterkt.
Wanneer u regelmatig voedzame voeding binnenkrijgt, zal uw lichaam deze voedingsmiddelen beter verwerken en omzetten in energie. Hierdoor vermijdt u vermoeidheidsklachten. Dit kan ook bijdragen aan een betere stofwisseling, waardoor uw lichaam beter in staat is om vet te verbranden en een gezond lichaamsgewicht te behouden.


Mentale gezondheid

Gezonde voeding kan ook bijdragen aan uw mentale gezondheid. In bepaalde voeding zitten voedingsstoffen die bijdragen aan de productie van serotonine en dopamine. Dit zijn stoffen die bijdragen aan een gevoel van geluk en welzijn.


Conditie

Door gezond te eten geeft u uw lichaam de kans te groeien en herstellen. In gezond eten zitten onder andere eiwitten. Deze voedingsstof helpt uw lichaam met het versterken en groeien van uw spieren. Wanneer u recent ziek bent geweest, of wanneer u veel sport, is het daarom belangrijk voldoende (gezond) eten binnen te krijgen. Op deze manier heeft uw lichaam genoeg energie en eiwitten om te herstellen, groeien en in een goede conditie te blijven.


Gezonde darmflora

De voeding die u eet, heeft invloed op uw darmen. In onze darmen leven veel bacteriën. Deze bacteriën spelen een grote rol in uw gezondheid. De collectieve naam voor deze bacteriën is de darmflora. Een gezonde darmflora helpt bij de spijsvertering, stoelgang en speelt een rol bij het immuunsysteem. Kortom, een gezonde darmflora zorgt ervoor dat de voedingsstoffen uit de voeding die u eet, ook wordt opgenomen.


Dus, wanneer eet u gezond?

U eet gezond wanneer u alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen krijgt die het lichaam nodig heeft zoals: koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen en vezels. Gezond eten betekent ook zo weinig mogelijk overbodige voedingsstoffen binnen krijgen. Een voorbeeld van een gezond én lekker gerechtje vind je hier.


Een gezond dieet ziet er zo uit

  • U eet ongeveer 250 gram fruit en gekookte groente per dag. Dit is ongeveer twee stukken fruit en vier opscheplepels gekookte groenten.
  • U k rijgt voldoende vezels binnen. Dit doet u bijvoorbeeld door met volkoren brood te ontbijten. Andere bronnen van vezels zijn haver of quinoa.
  • U eet producten zoals vis, vlees, eieren, noten, peulvruchten of zaden. Deze producten bevatten eiwitten en zorgen dat u genoeg energie heeft.
  • U eet producten als avocado’s, noten, zaden en vette vis voor de gezonde vetten. Deze helpen bij het functioneren van de hersenen en het reguleren van uw hormonen.
  • U drinkt ongeveer 2 liter water per dag. Dit zorgt voor de algehele functionering van uw lichaam, opname van stoffen en afstoting van afvalstoffen.


Het aanhouden van een gezonde voeding kan best lastig zijn, vooral in een periode waarbij u veel op stap bent, of met vrienden en familie aan het genieten bent van de zon. Soms is het gewoon gemakkelijker om even een pizza op te warmen. Daarom is het belangrijk om te onthouden dat de stap naar een gezonder dieet bij de kleine veranderingen. Zoals bijvoorbeeld de overstap van wit naar volkoren brood bij uw ontbijt. Wilt u meer weten over gezonde voeding en wat u kunt doen om gezond te eten? Bekijk dan de website van het Voedingscentrum.