Het effect van een luchtje scheppen

Het maakt niet uit of u gaat sporten, wandelen, boodschappen gaat doen met de fiets, of een blokje om gaat met de hond: frisse lucht is goed voor iedereen. Het is erg gemakkelijk om de hele dag binnen te blijven. Vooral met een kantoorbaan, of een drukke hobby. Juist daarom is het belangrijk even stil te staan bij de effecten die het scheppen van frisse lucht kan hebben op uw mentale en fysieke gezondheid.
 

Ontspannen

Frisse lucht is belangrijk voor uw mentale en fysieke gezondheid. In de buitenlucht krijgt u frisse lucht, wat kan bijdragen aan een betere gezondheid. Frisse lucht zorgt er namelijk voor dat uw hartslag, bloeddruk en spierspanning daalt. Frisse lucht vermindert zo uw stress en verbetert uw geestelijke gezondheid: Frisse lucht helpt u met (letterlijk) ontspannen.
De lucht is altijd het schoonste in de natuur. De natuur is ook aangenaam vanwege de rust. Het is soms aangenaam om u even af te sluiten, weg van alle auto’s, computerschermen en alle andere drukke situaties. Vooral als u in de stad woont. Al deze prikkels zijn geluiden die ons brein moet verwerken. Dit kost enorm veel moeite. In de natuur heeft u deze prikkels niet. Hierdoor kunt u beter uw hoofd leegmaken en tot rust komen. De rust van de natuur werkt ook bevorderlijk op uw humeur. Maar liefst vijf minuten in de natuur kan ervoor zorgen dat u zich beter voelt en gelukkigere gedachtes heeft.
 

Aangename bijkomstigheid

Door even in de buitenlucht te zijn komt u ook in aanraking met de zon. De zon is een belangrijke bron van vitamine D. Deze vitamine is belangrijk voor onze gezondheid. Ons lichaam maakt vanzelf vitamine D aan wanneer we in aanraking komen met Uv-straling. Vitamine D zorgt ervoor dat we kalk en fosfaat opnemen uit ons voedsel. Deze mineralen zorgen ervoor dat onze botten en ons gebit sterker worden. Bovendien zorgt vitamine D er ook voor dat deze mineralen vanuit ons bloed in uw botten beland. De beste manier om voldoende vitamine D binnen te krijgen is door tussen 11 uur ‘s ochtends en 3 uur ‘s middags ongeveer een half uur naar buiten te gaan.


Waar vindt u frisse lucht?

De lucht in uw huis of appartement kan vervuild zijn. Het is namelijk moeilijk om een woning goed te luchten. Een manier om dit te doen is door alle ramen regelmatig open te zetten. Op deze manier zorgt u voor een regelmatige doorstroming van de lucht. In dit geval vervangt u de ‘oude’ lucht met nieuwe, frisse lucht.
Het beste blijft natuurlijk om even naar buiten te gaan. Wanneer u even een luchtje wil scheppen, kunt u dit het beste doen in de natuur. Dus bijvoorbeeld: een park, bos, aan het water, etc.


Frisse lucht is voor iedereen.

Wanneer we denken aan een luchtje scheppen, dan denken we vaak automatisch aan een sport: tennissen, hardlopen of fietsen. Dit hoeft echter natuurlijk niet zo te zijn. Frisse lucht is er altijd en voor iedereen. Dus een manier om uw dagelijkse dosis aan frisse lucht binnen te krijgen is bijvoorbeeld: Met de fiets naar de supermarkt of het werk te gaan, een groter rondje te lopen met de hond dan normaal, met de (klein)kinderen met een frisbee het park in gaan.
 

Een kleine verandering heeft groot effect.

Het is niet nodig om uw hele ritme op de schop te nemen. In plaats daarvan kunt u misschien beginnen met kleine veranderingen. Zoals in de ochtend een klein rondje door het park wandelen, in de lunchpauze even buiten te gaan zitten, of met de fiets op de koffie bij familie. Deze kleine veranderingen kunnen een groot effect hebben op uw mentale en fysieke gezondheid. U zult merken hoe lekker frisse lucht is, en er steeds vaker naar verlangen.