Schud uw angsten van u af

Als we het over onze gezondheid hebben, denken we vaak aan hoe we ons fysiek voelen. Zo weten we allemaal dat koorts of buikpijn fysieke klachten zijn. Maar u kunt ook mentale klachten ervaren. Deze zijn vaak lastiger te omschrijven, maar kunnen een grote impact hebben op uw gezondheid. Één van de mentale klachten die mensen kunnen ervaren, is het voelen van angst. 

Natuurlijk is angst niet altijd een klacht. Wanneer u angstig bent in een gevaarlijke of onverwachte situatie, is het een logisch en zelfs belangrijk gevoel. Het zorgt er namelijk voor dat u, door de adrenaline die dan vrijkomt, kunt vechten of vluchten. Maar wanneer u zich regelmatig angstig voelt terwijl er geen echt gevaar is, kan dat problemen veroorzaken en zelfs uitgroeien tot een angststoornis. 

Wanneer u zich niet altijd veilig voelt, kan dat uw gehele leven beïnvloeden. Bijvoorbeeld wanneer u niet meer over straat durft of het eng vindt om naar een feestje te gaan. Het creëren van een veilig gevoel voor uzelf is dus ontzettend belangrijk. Wij helpen u graag om de eerste stappen te zetten. Heeft u meer hulp of advies nodig? Dan kunt u ook altijd even contact met ons opnemen.


Tips voor een veilig gevoel: 

  • Onderzoek uw angsten: wanneer u zich angstig voelt, is het belangrijk om na te gaan waar dat gevoel vandaan komt. Wat triggert uw angstige gevoel? En waarom? Door dit te ontdekken, kan u het de volgende keer gemakkelijker herkennen. U heeft dat de mogelijkheid de situatie uit de weg gaan of aan te pakken. 
  • Praat over uw angsten: kies daarbij zelf met wie u wilt praten. Zoek iemand die u vertrouwt en waar u zich prettig bij voelt. Door over uw angsten te praten, kunt u ze vaak beter van u afschudden. 
  • Wees lief voor uzelf: mensen die vaak angstig zijn, zijn soms ontzettend streng voor zichzelf. Maar juist door uzelf wat ruimte geven en de lat wat lager te leggen, kunnen uw angstige gevoelens plaats maken voor het gevoel van veiligheid en liefde. 

Wilt u meer lezen over angst en wat u ertegen kunt doen? Bezoek dan de website van Mentaal Vitaal: https://www.mentaalvitaal.nl/problemen-oplossen/angst