Sparen en inflatie; heeft dat wel zin?

De inflatie in Nederland was sinds de jaren 70 van de vorige eeuw niet zo hoog! Veel mensen maken zich hier ernstige zorgen over. De meest logische oplossing lijkt om te gaan sparen. Het bekende 'appeltje voor de dorst'. Maar heeft het eigenlijk wel zin om te sparen wanneer uw geld ineens veel minder waard is? We leggen het u uit in dit artikel.
 

Stijgende prijzen

Als prijzen stijgen kunt u minder kopen voor hetzelfde geld dan voorheen. Dat noemen we inflatie. Die huidige hoge inflatie komt onder andere door de stijging van energieprijzen. Maar ook door de hoge prijzen van producten die van ver geïmporteerd moeten worden. Het leven is dus ineens een stuk duurder dan een jaar geleden. 
 

De inflatie is hoger dan de spaarrente

Begin dit jaar is de inflatie gestegen naar 12%. Het komt er dus op neer dat een brood dat eerst €1,00 kostte, nu €1,12 kost. Dat lijkt misschien mee te vallen voor één brood, maar het tikt behoorlijk aan op een tas vol boodschappen. Omdat de inflatie hoger is dan de spaarrente, betekent dit dat ook uw spaargeld steeds minder waard wordt. Is uw spaarvermogen hoger dan € 50.650? Dan betaalt u ook nog eens 1,2% vermogensbelasting over uw zorgvuldig gespaarde centjes. We geven u enkele tips tegen de hoge inflatie om de schade te beperken.
 

Vergelijk rentes van diverse banken

Vergelijk de spaarrentes van de diverse spaarbanken, want de percentages veranderen regelmatig. Kies daarbij voor sparen met een hoge en stabiele rente. Stap over naar een andere aanbieder als de rente daar hoger is. Doorgaans bieden internetbanken een hoge rente.


Zet uw spaargeld vast

Langere tijd uw spaargeld vastzetten in een spaardeposito kan ook een optie zijn. Zeker als u het geld niet direct nodig heeft. Dat kan vanaf 1 maand tot wel 20 jaar tegen een vaste en gegarandeerde rente.


Kies voor een spaardeposito én een reguliere spaarrekening

Kiest u voor de zekerheid van een spaardeposito? Dan is het aan te raden om naast uw deposito ook op een vrij opneembare spaarrekening te blijven sparen. Heeft u onverwachts ineens een bedrag nodig, dan gebruikt u hiervoor het geld op uw reguliere spaarrekening.