6 tips om gezond en fit de winter door te komen

In de koude wintermaanden is het goed om uw gezondheid een extra steuntje in de rug te geven en extra goed voor uzelf te zorgen. Zowel voor uw lichaam als voor u geest. In dit artikel leest u 6 eenvoudige tips die uw weerstand vergroten en waarmee u fit de winter doorkomt.
 

1: Vitamine C en D aanvullen

In de winter hebben veel mensen wat last van een tekort aan vitamine C en D. Vitamine C is een natuurlijke is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand. Vitamine D is belangrijk voor sterke botten maar heeft ook effect op hoe u zich mentaal voelt. In de wintermaanden is het aan te raden uw lichaam een handje te helpen door dagelijks een beetje vitamine D aan te vullen via druppels of tabletten die u kunt kopen bij de betere drogist of natuurwinkel. Vitamine C krijgt u eenvoudig binnen door het eten van kiwi’s en citrusvruchten.
 

2: Gember om warm te blijven

Deze wortelknol staat bekend om zijn gezonde eigenschappen en verwarmende werking. Een kopje gemberthee is dus een prima manier om uw lichaam van binnenuit lekker warm te houden. Mensen met hartklachten moeten wel een beetje oppassen met gember omdat het de hartslag kan doen versnellen. Bent u hartpatiënt, vraag dan eerst bij uw arts na of u gember mag gebruiken.
 

3: Groene groenten eten

Hoe groener hoe beter. Groene bladgroenten als boerenkool. andijvie, spinazie en donkere bladsla zitten bomvol vitamines, mineralen en vezels die uw lichaam juist in de winter echt nodig heeft. Elke dag een portie groenvoer zorgt dat u uw weerstand ondersteunt met de belangrijkste krachtpatsers zoals  ​​vitamine C, E en K, antioxidanten, foliumzuur, ijzer, magnesium, kalium en calcium.


4: Elke dag naar buiten

Behalve dat het zonlicht uw lichaam helpt om vitamine D aan te maken is de frisse buitenlucht ook goed voor uw psychische gezondheid. Voeg daar nog aan toe dat voldoende dagelijkse beweging een van de beste manieren is om fysiek gezond en sterk te blijven. Al met al meer dan genoeg redenen om elke dag zeker een half uur naar buiten te gaan. 
 

5: Voor middernacht slapen 

Ons lichaam heeft naast beweging en goede voeding ook genoeg rust nodig. Zeker wanneer we slapen herstelt ons lichaam het beste. Een vast slaapritme is daarbij het best. In de winter is het vroeg donker en heeft uw lijf ook vaak wat meer behoefte aan slaap. Door voor middernacht te gaan slapen en rond acht uur ‘s ochtends weer op te staan maakt u optimaal gebruik van de zonuren in de winter en krijgt u de rust die u nodig heeft.
 

6: Niet te veel nieuws ‘binnenlaten’

In de donkere dagen liggen neerslachtigheid en depressieve klachten dichter op de loer dan in de lente en zomer. Om die negatieve gevoelens niet teveel kans te geven om uw welzijn te beïnvloeden is het helemaal geen gek idee om nare berichten uit het nieuws een beetje te filteren. Hoe meer u leest, hoort en ziet, hoe groter de kans dat ze uw gedachten gaan beheersen. Eens per dag het nieuws kijken is echt voldoende om op de hoogte te blijven zonder het uw dag te laten overheersen.