Discriminatie is niet toegestaan. Weet u niet zeker of het discriminatie is? Praat erover met familie, vrienden of bekenden. Of bel een vertrouwenspersoon.
Heeft u een duidelijk voorbeeld van discriminatie? Laat het er niet bij zitten. Bel een anti-discriminatiebureau en leg uit wat er aan de hand is. Zij nemen u serieus. Kijk op de website voor een bureau bij u in de buurt.
Bel Stichting iDb of stuur een e-mail.
Praat erover. Bijvoorbeeld met de vertrouwenspersoon of de bedrijfsarts van de organisatie waar u werkt. Probeer samen het pesten te stoppen. Praat ook met uw werkgever. De werkgever is verplicht pesten op het werk tegen te gaan.
Doet de werkgever niet genoeg? Dan kunt u een klacht indienen.
Op de website van het Juridisch Loket staat meer over wat u kunt doen. Op Pestenopdewerkvloer.nl staan tips en verhalen van anderen.
Heeft u problemen op het werk door ziekte, pesten of discriminatie? Of zijn er andere problemen waardoor uw werk niet prettig is? Vertel wat er aan de hand is en bedenk samen een oplossing. Uw baas heeft er ook belang bij dat u zich goed voelt en met aandacht werkt.
Praat met de vertrouwenspersoon, een personeelsadviseur of met iemand van de ondernemingsraad van de organisatie waar u werkt. Zoek samen naar een oplossing.
Als uw werkgever met ontslag dreigt, werk dan gewoon door. Zet nergens uw handtekening onder. Zoek juridische hulp. Juridisch advies, tips en voorbeeldbrieven vindt u op de website van het Juridisch Loket. Ga langs of bel voor persoonlijk advies. Of neem contact op met de Rechtswinkel Alphen e.o.
Wilt u lid worden van een vakbond? Dit kan helpen om uw rechten als werknemer te bepalen. Kijk op de websites van bijvoorbeeld CNV, FNV, RMU en CGMV. Bent u al lid, neem dan contact op met uw vakbond.
Spelen er meer problemen tegelijk? Zoek met een deskundige naar een oplossing. Of bel met Bel Kwadraad en maak een afspraak met het maatschappelijk werk. Soms is 1 gesprek al genoeg.
Heeft u hulp en advies nodig? Neem contact op met Wadwijzer.
Je kunt bij ons informatie en advies vragen als je een huis zoekt of je woning wil aanpassen. Bij Wadwijzer kun je ook hulp vragen over de situatie thuis. Omdat je ouder wordt of omdat je voor iemand zorgt. Maar ook over het gezond en veilig opvoeden en opgroeien van kinderen en vrijwilligerswerk ter ondersteuning van een gezin.
Heb je vragen over inkomen? Of zoek je steun bij schulden en het omgaan met wetten en regels? Samen met jou zorgen wij ervoor dat je weet wat je kunt doen om de touwtjes weer in handen te krijgen.
Wij zijn er ook voor mensen die zorgen hebben om een ander. Is er iemand in je omgeving die zichzelf verwaarloost, psychische problemen heeft of vereenzaamt en die geen hulp zoekt. Of ben of ken je een mantelzorger die te zwaar onder druk staat.
De maatschappelijk werkers van Kwadraad begeleiden en ondersteunen mensen bij hun dagelijkse leefproblemen. Denk daarbij aan vragen en problemen op gebied van relatie en scheiden, geld en werk, gezin en opvoeding, eenzaamheid en verdriet, overlast en geweld, buurt en inburgeren.
Bij de Rechtswinkel Alphen aan den Rijn verstrekken wij geheel vrijblijvend en kosteloos juridisch advies.
Gratis persoonlijk advies voor iedereen met een laag inkomen.
Kijk op de website Loonwijzer en doe de salarischeck. Ook bij de vakbonden kunt u controleren of u het salaris verdient dat past bij uw werk. Bel bijvoorbeeld de FNV of het CNV of kijk op hun websites. Op de website van Rijksoverheid staat informatie over het minimumloon.
Denkt u dat de hoogte van uw salaris niet klopt en bent u het er niet mee eens? Neem dan contact op met het Juridisch Loket voor advies.
Gratis persoonlijk advies voor iedereen met een laag inkomen.
Uw werkgever moet ervoor zorgen dat u veilig en gezond kunt werken. Bespreek onveilige situaties eerst met uw werkgever of met de ondernemingsraad van de organisatie waar u werkt.
Vraag ook advies aan de arbodienst van de organisatie waar u werkt. De mensen van de arbodienst weten alles over de regels voor veilig en gezond werken.
Heeft u te maken met grensoverschrijdend gedrag? Kijk op de site van Slachtofferwijzer voor meer informatie.
Als het onveilig blijft kunt u een klacht indienen bij de Nederlandse Arbeidsinspectie.