Financiële steun energiekosten voor inwoners met een laag inkomen

Energiekosten

De gas- en energieprijzen zijn flink gestegen. De rijksoverheid geeft daarom een bijdrage aan mensen met een laag inkomen. Deze energietoeslag is een tegemoetkoming voor de extra energiekosten in 2022.

De energietoeslag is bedoeld voor huishoudens met een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm. Dit is voor alleenstaanden een netto inkomen van € 1348,26 (voor pensioengerechtigden € 1498,12). Voor samenwonenden/gehuwden is dit € 1926,08 (voor pensioengerechtigden € 2028,54). 

Inwoners met een lopende schuldregeling kunnen de energietoeslag ook aanvragen. 

De overheid heeft het bedrag van de eenmalige energietoeslag vastgesteld op € 800,-- per huishouden. Dat is nu aan een groot deel van de huishoudens in Waddinxveen uitbetaald. Op 5 juli heeft het kabinet besloten om de energietoeslag te verhogen van € 800,-- naar € 1.300,--. Als u de energietoeslag van € 800,-- al heeft ontvangen, dan hoeft u nu niets te doen. We weten nu nog niet wanneer de uitbetaling van de extra € 500,-- is. Als we meer weten, leest u dat op deze pagina.

Heeft u nog geen energietoeslag aangevraagd?

Dan kunt u dit nog tot en met 1 december 2022 doen. U ontvangt dan eerst € 800,--; de extra € 500,-- ontvangt u later. Vraag de energietoeslag aan via de aanvraagknop op www.waddinxveen.nl/energiekosten

Tijdens het aanvragen heeft u uw DigiD nodig. Inwoners die het moeilijk vinden om de energietoeslag digitaal aan te vragen, kunnen gebruik maken van digitale ondersteuning bij:

  • De Bibliotheek (Gouweplein 1)

Er zijn ook papier aanvraagformulieren verkrijgbaar bij de gemeente.