Reizen met een beperking

Leven met een beperking kan soms voor lastige situaties zorgen. De wereld is niet in alle gevallen ingericht op mensen met een handicap of beperking. Gelukkig wordt daaraan gewerkt en zijn steeds meer winkels, musea en andere openbare gebouwen toegankelijk voor iedereen. 

Dat geldt ook voor het openbaar vervoer. In Nederland heeft de overheid bepaald dat iedereen de gelegenheid moet hebben om zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen reizen. Daarom zijn vrijwel alle (bus)stations en voertuigen al helemaal aangepast voor mensen die doof, blind of slechtziend zijn. Voor mensen die in een rolstoel zitten of een ander hulpmiddel hebben, zijn ook al veel aanpassingen gedaan.


Toegankelijkheid van treinen

Voor reizen met de trein zijn de volgende aanpassingen en faciliteiten beschikbaar:

  • gelijkvloerse instap tussen trein en perron
  • coupé met een extra brede schuifdeur en ruime plaatsen voor rolstoelgebruikers
  • gratis meereizen van een blindengeleidehond
  • toegankelijk toilet


Toegankelijkheid van bussen, tram en metro

De meeste bussen hebben een lage vloer en een speciale rolstoelplek in het midden van de bus. Ook hebben de meeste bussen zitplaatsen speciaal voor:

  • oudere reizigers;
  • mensen met kleine kinderen;
  • zwangere vrouwen;
  • mensen met een lichamelijke beperking.


Voor blinde reizigers worden de tussenstations omgeroepen en voor dove reizigers aangegeven op een scherm.

In steden waar trams of metro rijden, zijn ook soortgelijke aanpassingen gedaan om het vervoer voor iedereen toegankelijk te maken.


OV-Begeleiderskaart

Kunt u niet alleen reizen in het openbaar vervoer? Dan kunt u in aanmerking komen voor een OV-Begeleiderskaart. Met deze kaart op uw naam mag u een begeleider meenemen.


Naar het buitenland

Ook een welverdiende vakantie naar het buitenland is steeds makkelijker voor mensen met een beperking. Wanneer u bij de reismaatschappij aangeeft dat u een beperking heeft, zullen zij over algemeen voldoende middelen hebben om u comfortabel en veilig naar uw bestemming te brengen. Er zijn ook reisorganisaties speciaal voor mensen met een beperking. Bij deze reizen is er ook vaak volledige begeleiding beschikbaar.

Bron: Rijksoverheid