Stel dat u gediscrimineerd werd…

De meeste mensen denken niet zo vaak aan racisme en discriminatie. Ze kunnen zich niet goed voorstellen hoe het voelt om afgerekend te worden op iets waar je geen invloed op hebt. Maar voor mensen met een andere etnische of culturele achtergrond is het iets waar ze bijna elke dag wel een keer mee te maken krijgen. Een oud gezegde is: “Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.” Een mooie uitspraak maar het werkt alleen als je je kunt inleven in het gevoel van de ander.


Kijken door een andere bril

Doordat veel mensen geen idee hebben hoe het voelt om gediscrimineerd te worden, is het voor hen ook moeilijk te herkennen wanneer ze iemand discrimineren. In dit artikel proberen we met een voorbeeld uit te leggen wat discriminatie is en wat het met iemand doet. Misschien helpt het u in de toekomst een andere bril op te zetten en op een nieuwe manier te kijken naar de mensen om u heen.


Een verhaal als voorbeeld

Stelt u zich het volgende voor: U bent geboren in Angola. Een mooi land in Zuidwest Afrika. Uw ouders zijn allebei Nederlanders. Ze zijn 3 jaar voor uw geboorte naar Angola verhuisd in de hoop daar een beter leven op te bouwen. Helaas bleek dat moeilijker dan gedacht omdat zij geen Portugees spraken (de meestgesproken taal in Angola) en ze niet bekend waren met de regels en wetten van Angola. Uiteindelijk is uw vader gaan werken als havenarbeider en bleef uw moeder vooral thuis. Ze heeft contact met een paar andere Nederlandse vrouwen die ook in Angola wonen. 


Uw gekke witte huid

U voelt zich echter volledig Angolees. U spreekt de taal vloeiend, kent overal in Luanda (de hoofdstad) de weg en hebt veel Angolese vrienden. Toch wordt er vaak een beetje vreemd gekeken naar uw witte huid. In de supermarkt doen veel oudere mensen een stapje opzij wanneer u langs loopt. Wanneer u ze dan vriendelijk toelacht, kijken ze snel de andere kant op. U vindt het moeilijk te begrijpen dat u als een soort gevaarlijke crimineel behandeld wordt, terwijl u gewoon, net als zij, boodschappen aan het doen bent.


“Nee, dank je. Dat lust ik niet.”

Op 5 december viert u met uw ouders Sinterklaas. Dat is traditie. Uw moeder heeft speculaaskoeken en pepernoten gebakken en iedereen geeft elkaar cadeautjes. De volgende dag neemt u een zakje pepernoten mee naar uw werk en biedt de collega’s aan om ze te proeven. Allemaal kijken ze een beetje raar naar de pepernoten en weigeren uw aanbod. Ze zeggen: “Nee, dank je. Dat lust ik niet.” terwijl ze het nog nooit geprobeerd hebben. Wanneer u vertelt dat Sinterklaas een kinderfeest is waarbij een oude man op een paard over de daken rijdt en stoute kinderen in een zak stopt en meeneemt, kijken uw collega’s u aan alsof u gek bent.


Kijk eens uit die rare blauwe ogen

Dan, wanneer u een avond uit eten gaat met vrienden, stoot u per ongeluk een glas om bij een andere tafel wanneer u opstaat om naar het toilet te gaan. De man aan die tafel wordt boos en zegt hard: “Kun  je niet uit die rare blauwe ogen van je kijken! Smerig wit varken!” Iedereen in het restaurant hoort het en kijkt naar u. U gaat snel naar het toilet en blijft daar lang zitten. U weet niet of u terug moet gaan naar uw tafel of beter naar huis kan gaan.


Herkent u zich?

Tot zover het voorbeeld. Zoals u kunt lezen is discriminatie iets dat meer is dan alleen iemand echt uitschelden zoals de man in de laatste alinea doet. Het is er ook in de blikken van mensen in de supermarkt, in het stapje dat mensen opzij doen, in het weigeren van de traktatie en in de reactie op uw tradities. Denkt u nu eens aan de laatste keer dat u contact had met iemand die een andere etnische achtergrond heeft. Herkent u zich misschien in de mensen in de supermarkt, in de collega’s of zelfs in de boze man in het restaurant? 


Tijd voor verandering

Door op deze manier te kijken, kunt u zich hopelijk iets beter verplaatsen in de gevoelens van anderen en de volgende keer misschien iets anders doen waardoor een ander zich meer welkom en gezien voelt. Ga eens in gesprek met die ander en ontdek dat u misschien wel meer op elkaar lijkt dan u dacht.